Osmanlı Halılarınızı Değerinde Nakit Alıyoruz

El Halılarınızı - Antika Halı ve Kilimlerinizi Alıyoruz
Aynı Gün Değerinde Nakit Alıyoruz

Osmanlı Halı Alanlar

Osmanlı Halı Alan Yerler

Antika Halı - El Halısı ve Kilimlerinizi - Antika Eşya ve Mobilyalarınız - El Yazması Kuran-ı Kerimleriniz.

El Yazması Kitaplarınız - Eski Kitap ve Çizgi Romanlar - Eski ve Antika Gümüşleriniz - Eski Plak - Kaset ve Cd'ler

Satmayı düşündüğünüz Osmanlı Antikaları ve Antika Hat Yazılarınızı Osmanlı Madalya ve Nişanları değerinde ve nakit alıyoruz

Antika eşyalarınızın resimlerini whats App yoluyla bize yollayarak fiyat bilgisi alabilirsiniz

Osmanlı Halısı Alanlar

Osmanlı Halısı Tarihçesi 1

Osmanlılar devrinde 14. ve 15. yüzyıl boyunca teknik ve motif bakımından Selçuklu halı sanatının prensiplerine uyuldu. Erken dönem Osmanlı halı'larının örnekleri Avrupalı ressamların tablolarında sıklıkla tasvir edilmiştir. 1451’den başlayarak önce İtalyan ressamların tablolarında görülen Türk halı'ları 16. yy. sonlarına kadar Hollandalı ve Alman ressamların tablolarında resmedilmiştir. Bu dönemin halı'lara literatüre Alman ressam Hans Holbein'in adından yola çıkarak "Holbein halıları" olarak geçti. Hayvan figürlü halılar'ın 15. yy. sonuna doğru Avrupalı ressamların tablolarından kaybolarak yerini geometrik desenli halı'lara bıraktığı görülmüştüür.
16. yüzyılda Türk halıları altın çağına erişti. Saray ve camilerin ihtiyaçlarını karşılamak için çok miktarda halı dokundu ve Osmanlı mimari sanatının izleri halılar'da görüldü. Bu dönemde iki tür halı dokunmaktaydı, bunlar Saray halıları ve Uşak halıları'dır. Saray halıları Osmanlı sarayında sanatkarlar tarafından dokunan halı'larıdır. Bu halı'lar Anadolu halı'larından farklı olarak "sine" denilen İran düğümü ile dokunmuştur. Saray halıları'nın renk ve desenlerinde başlangıçta İran etkileri hakimken zamanla Anadolu'ya özgü bir karakter kazanmıştır.

Ana Sayfa
Osmanlı Halısı Alanlar

Osmanlı Halısı Tarihçesi 2

Lale, sümbül, karanfil ve nar çiçekleri gibi bu devirde Osmanlı sanatının ana teması olan natüralist desenler halılar'da da kendini göstermiştir. Klasik Osmanlı devrinde dokunan ikinci tür halı ise Uşak halıları'dır. Osmanlı sarayına serilmek ve yabancı ülkelere hediye olarak verilmek üzere Manisa ve bu şehrin yakınındaki Uşak'a ısmarlama yolu ile halı dokunmaya başlanmış ve saray sanatkarları tarafından çizilen halı modelleri Uşak'a gönderilip burada saray adına imal ettirilmiştir. Uşak halıları İzmir limanı vasıtasıyla Avrupa'ya sevk edildiklerinden Avrupa'da İzmir halısı olarak tanındı.
Uşak halıları Madalyonlu (sofra) Uşak Halıları ve Yıldızlı Uşak Halıları" adıyla iki gruba ayrılırlar. Tebriz halıları'nda görülen madalyon şeması 1514'te Tebriz'in Türkler tarafından fethinden sonra Türk halısına girdi. Yıldızlı Uşak Halıları sekiz kollu yıldız şekilli küçük bir göbek (sofra) ve bu göbeğin (sofra) altında ve üzerinde yıldıza benzeyen şekiller içerir. 17.yüzyılda "beyaz zeminli Uşak Halıları" diye adlandırılan yeni bir halı grubu daha ortaya çıktı. Ayrıca 17.yüzyılda Uşak civarında dokunup (Osmanlı devrinde Macaristan'a, günümüzde Romanya'ya bağlı) ihraç edilen halı'lar Transilvanya (veya Erdel) halı'ları olarak tanınıdı.

Ana sayfa
Osmanlı Halısı Alanlar

Osmanlı Halısı Tarihçesi 3

17. yüzyılda Uşak halı'ları ününü kaybetmeye başladığı zamanlarda Batı Anadolu bölgesinde Gördes, Kula, Bergama ve Milas İç Anadolu Bölgesi'nde de Konya-Ladik, Kırşehir ve Mucur halıları ün kazandı. Bu yörelerde dokunan halı'lar 18. ve 19. yüzyılda giderek artan oranlarda Avrupa'ya ihraç edilmiş 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başlarında Osmanlı ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. İngilizler 19. yüzyılın ilk yarısında halı ticareti ile uğraşmak amacı ile Anadolu'da ticarethaneler kurdular.
1880'li yılların ortalarına gelindiğinde Batı Anadolu ticari halı'cılığı altı büyük ticarethanenin tekeline girdi. Avrupa zevkine göre hazırlanmış desenler dokutulup İzmir halısı adıyla ihraç edildi. 19. yüzyıl sonuna kadar yün malzeme ile dokunmuşken pamuk ipliği kullanılmaya, zamanla bitkisel boyalar yerine sentetik boyalar kullanılmaya başlandı. 19. yüzyılda saray ve çevresinin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan saraya bağlı fabrikalarda da halı üretimi gerçekleştirilmiştir. Sultan Abdülmecid döneminde yeni yapılan sarayların büyük boyutlu halı ihtiyacını karşılamak için Kayseri, Sivas ve Gördes’ten İstanbul'a dokuyucular getirtilerek Feshane fabrikasında halı üretildi.

Ana Sayfa
Osmanlı Halısı Alanlar

Osmanlı Halısı Tarihçesi 4

Hereke Fabrika-i Hümayunu'nda Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine kadar sarayın ihtihaçları için halı üretimi devam etti. Bu fabrikada dokunan halı'lar, çeşitli uluslararası fuarlarda tüm dünyanın tanıdığı en kaliteli el dokuması halı unvanını kazandılar. Dolmabahçe Sarayı'nın ek binalarında da Hereke Dokumahanesi adıyla bilinen ve Sultan Vahdettin'in son günlerine kadar üretime devam eden bir dokumahane vardı.
1526-1699 yılları arasında Osmanlı’nın olan Transilvanya, Avrupa ile olan halı ticaretinin merkeziydi. Türk halıları Hristiyan Protestan kiliselerinde dekor allerinde korundular. Holbein, Lotto ve Bird Bushak halıları mükemmel durumdadırlar. Osmanlı kökenli Anadolu halıları Transilvanya Halıları adı altında geçmektedir. Bir çoğu zaman seccade motiflerine de sahip olan halılar diğer Türk halıları'na göre daha küçük boydadırlar. İran halıları'nın aksine Türk halıları sanat eserlerinde kendileri daha sonradan belli etmişlerdir. Corneil de Vos’un Abraham Grapheus'un portresinde (1620) ve Thomas de Keysers’in Bilinmeyen Adam portresinde (1626) Türk halıları görülmektedir. İsveç de Transilvanya halıları sergilenmek üzere toplanmaktadır.

Ana Sayfa

El Halısı Alanlar

El Dokuması Halı Alanlar

Evlerimizin dekorasyonunda önemli bir yer tutan el halıları, tarih boyunca insanların yaşam alanlarına güzellik ve konfor katma amacıyla kullanılmıştır. El halıları, sanatın ve zanaatın muazzam bir birleşimini temsil ederken, aynı zamanda evlerimizin atmosferini daha da zenginleştirerek sıcak bir ortam oluşmasını sağlar.

Detaylı bilgi

Antika Halı Alanlar

Antika Halı Alanlar

Antika halılar, genellikle belirli bir döneme ait olan ve genellikle el yapımı olan, değerli ve tarihi birer eser olarak kabul edilen halılardır. Genellikle özel bir zanaatkârlıkla dokunmuş ve geleneksel desenleri içeren benzersiz tasarımlara sahip olabilirler. Antika halılar, tarih boyunca farklı kültürlerde ve bölgelerde üretilmiş olabilirler.

Detaylı bilgi

İstanbul Halı Alanlar

Osmanlı Halısı Alanlar

Osmanlı antika halıları, Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin kültür ve sanat mirası içinde önemli bir yer tutan el dokuma halılarıdır. Bu halılar, Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun ve zengin tarihinde farklı dönemlerde üretilmiş olup genellikle özel tasarımları, kaliteli malzemeleri ve sanatsal dokumasıyla bilinir.

Detaylı bilgi

Halı Alan Yerler

İpek Halı Alanlar

İpek halılar, ipekten elde edilen liflerin kullanılmasıyla üretilen lüks ve zarif halılardır. İpek, dayanıklı, parlak ve yumuşak bir doğal elyaf olduğu için halı yapımında tercih edilen değerli bir malzemedir. İpek halılar genellikle el yapımıdır ve özenli bir zanaatkarlık gerektirir. İşte ipek halılar hakkında bazı önemli bilgiler

Detaylı bilgi

 

Osmanlı Halı Alanlar

Osmanlı Halı Alan Yerler