Bünyan Halılarınızı Değerinde Nakit Alıyoruz

El Halılarınızı - Antika Halı ve Kilimlerinizi Alıyoruz
Aynı Gün Değerinde Nakit Alıyoruz

Bünyan Halısı Alanlar

Bünyan Halısı Alan Yerler

Antika Halı - El Halısı ve Kilimlerinizi - Antika Eşya ve Mobilyalarınız - El Yazması Kuran-ı Kerimleriniz.

El Yazması Kitaplarınız - Eski Kitap ve Çizgi Romanlar - Eski ve Antika Gümüşleriniz - Eski Plak - Kaset ve Cd'ler

Satmayı düşündüğünüz Osmanlı Antikaları ve Antika Hat Yazılarınızı Osmanlı Madalya ve Nişanları değerinde ve nakit alıyoruz

Antika eşyalarınızın resimlerini whats App yoluyla bize yollayarak fiyat bilgisi alabilirsiniz

Bünyan Halısı Alanlar

Bünyan Halısı Özellikleri

Bünyan halıları'nı kayseride üretilen diğer halı'lardan ayıran en büyük özellik çözgüsünün pamuk olup dokusunun ise yün ve floş olmasıdır. Germe tezgahlarda dokunan bünyan halı'larında çoğunlukla renk olarak doğal renkler tercih edilir. Bunlar beyaz, siyah, gri, mor ve renkler'dir. Bünyan halıları'nda Zemin renkleri olarak ise kırmızı, mavi ve lacivert tonlar kullanılır.
Bünyan halıları'nda zemin genelde iki kısımdan oluşur. Birinci kısım halı'nın kenarları ve kolonların bulunduğu iç kısımlarıdır. Bünyan halıları'nın kenar kısımları ve enli kenar diye iki bölüme ayrılır.
Bünyan halıları'nın orta kısımları ise motiflerine üç veya daha fazla kısıma ayrılabilir 1.Çiçek desenli olanlar 2.Gemometrik desenli olanlar 3.Göbekli olanlar 4.Diğer desenli olanlar (Bu desenler farklı isimlerle anılır).
Bütün bu özelliklerin dışında Bünyan halısı'nı bu kadar değerli kılan diğer bir unsur ise halı'yı dokuyan kişilerin maharetidir.

Ana Sayfa
Bünyan Halısı Alanlar

Bünyan Halısı Özellikleri

Bünyan halıları'nda "Türk düğümü" olarak bilinen bir düğüm türü kullanılır. Bünyan halıları'nda her motifin bir adı vardır ve halı'yı dokuyan kişiler bunları anlamını bilerek halı'yı dokur. BU isimlerden bazıları. kurtağzı, koçboynuzu, öküzgözü, çakmak, sinek, keten yemiş, zülüf, yıldız, kartal, güneş, lale deveboynu, kuş ve hayvan desenleri gibi isimler alır.
Bünyan halıları'nda genelde standar ölçüler kullanılır. Genelde boy enin 1,5 katıdır. ve ebatlarına göre değişik isimler alır. (45cm x 30-45 cm Minder-levha) (60cm x 70-90 cm Yastık-heybe-seccade) (90cm x 130 cm Arşın çeyrek) (120cm x 180 cm 500'lük taban-somya) (120cm x 225 Karyola 600'lük) (2m x 3m Kelle 700'lük) (6m2 den x 12m2 Kadar olanlara ise 700'lük 800'lük 900'lük 1000'lik 1200'lük taban halısı olarak isimlendirilir). Bünyan halıları'nın dokunması "germe tezgah"lar kullanılır. Bu tezgah türü daha çok Hereke ve Kayseri yöresinde kullanılan tezgah türüdür.

Ana sayfa
Bünyan Halısı Alanlar

Bünyan Halısı Özellikleri

Bünyan halıları'nda kullanılan iplerin tamamı yün olup belli bir döneme kadar doğal kök boyaları kullanılmıştır. Ancak doğal kök boya kullanımı belli bir döneme kadar devam etmiş daha sonrasında hazır kimyasal boyaların çıkması ile birlikte halıyı dokuyan ustalar tarafından bu boyalar kullanılmaya başlanmıştır.
Bünyan!ın köy ve kasabalarında yoğunlukla yapılan halı dokumacılığı çoğu ailenin geçim kaynağı niteliğindedir ancak 2000 yılına kadar yoğun olarak dokunan bünyan halıları günümüzde fazla getirisi olmadığı için ve köyden kente göç nedeniyle bünyan halısı'nın üretimi büyük oranda azalmıştır.
Bünyan halıları'nın cm2 sinde ortalama 16-30 arası ilmek bulunmaktadır. Halının cm2 sinde ilmek sayısı ne kadar fazla olursa kalitesi o oranda yüksek olur. Halı iplerinde numara yükseldikçe 2,5 – 3,75 nım ip incelir.
Halı alan yer olarak Bünyan halıları'nızı değerinde alıyoruz.

Ana Sayfa
Bünyan Halısı Alanlar

Bünyan Halısının Tarihçesi

Bünyan'da halı'cılığının kökenleri Orta Asya'ya kadar dayanır. Bünyan’a Türklerin kesin olarak hangi tarihlerde geldikleri bilinmemektedir. Ancak Bünyan’da Kuman ( Kıpçak ) Hazar, Saka ve Uz Türk'lerine ait yer adları 1071 yılından çok daha önceleri bu bölgeye Türklerin yerleştiklerini göstermektedir. ( Saka, Erek, Sıvgın Bünyan’da köy adı Uz, Tortin Bünyan’da mevki adıdır.) Bu bölge 1071 Malazgirt zaferinden sonra 1086 yılında Mehmet Gümüştekin Gazi tarafından fethedilip Danışmentli Beyliğine bağlanmış ve Türkleştirilmiştir.
Halı Divan-ı Lügati-t Türk’te Kalı “veya-Kalıng" şeklinde belirtilmiştir. Bu kelime bu gün Bünyan’da kullanılan “Kalın“ kelimesinden başka bir şey değildir. Manası, gelinin başlıca çeyizi halı olduğuna göre Kalın/Kalıh ile halı kelimelerinin birbiriyle ilişkisi ortaya çıkmış olur.
Dünyaca ünlü Bünyan ve Bünyan halısı'nın genel olarak gelişimi bu şekilde olmuştur.

Ana Sayfa

El Halısı Alanlar

El Dokuması Halı Alanlar

Evlerimizin dekorasyonunda önemli bir yer tutan el halıları, tarih boyunca insanların yaşam alanlarına güzellik ve konfor katma amacıyla kullanılmıştır. El halıları, sanatın ve zanaatın muazzam bir birleşimini temsil ederken, aynı zamanda evlerimizin atmosferini daha da zenginleştirerek sıcak bir ortam oluşmasını sağlar.

Detaylı bilgi

Antika Halı Alanlar

Antika Halı Alanlar

Antika halılar, genellikle belirli bir döneme ait olan ve genellikle el yapımı olan, değerli ve tarihi birer eser olarak kabul edilen halılardır. Genellikle özel bir zanaatkârlıkla dokunmuş ve geleneksel desenleri içeren benzersiz tasarımlara sahip olabilirler. Antika halılar, tarih boyunca farklı kültürlerde ve bölgelerde üretilmiş olabilirler.

Detaylı bilgi

İstanbul Halı Alanlar

Osmanlı Halısı Alanlar

Osmanlı antika halıları, Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin kültür ve sanat mirası içinde önemli bir yer tutan el dokuma halılarıdır. Bu halılar, Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun ve zengin tarihinde farklı dönemlerde üretilmiş olup genellikle özel tasarımları, kaliteli malzemeleri ve sanatsal dokumasıyla bilinir.

Detaylı bilgi

Halı Alan Yerler

İpek Halı Alanlar

İpek halılar, ipekten elde edilen liflerin kullanılmasıyla üretilen lüks ve zarif halılardır. İpek, dayanıklı, parlak ve yumuşak bir doğal elyaf olduğu için halı yapımında tercih edilen değerli bir malzemedir. İpek halılar genellikle el yapımıdır ve özenli bir zanaatkarlık gerektirir. İşte ipek halılar hakkında bazı önemli bilgiler

Detaylı bilgi

 

Bünyan Halısı Alanlar

Bünyan Halısı Alan Yerler